BOA’s vangen Amsterdamse dak- en thuislozen op

Als de temperatuur onder de vijf graden duikt, zijn gemeenten verplicht opvang te regelen voor dak- en thuislozen. Zo ook de gemeente Amsterdam. De BOA’s van MB-All begeleiden de mensen die in de opvang blijven. Niet als handhavers, maar als gastheren en -dames.

Dit dient meerdere doelen, allemaal rondom het thema veiligheid. De opvang ligt midden in een woonwijk en de bewoners waren sceptisch toen deze werd geopend. Er was angst voor overlast. De inzet van de collega’s van Gabriëlla zorgt er echter voor dat er geen mensen in portieken slapen of rond blijven hangen bij de opvanglocatie.

Veiligheidsgevoel

Maar ook voor het veiligheidsgevoel van de dak- en thuislozen zelf doen de BOA’s goed werk. Niet iedere dakloze voelt zich veilig in een opvanglocatie. De begeleiding van de BOA’s helpt hen de drempel over om toch binnen te slapen en niet buiten te blijven.
Deze case laat zien waar het BOA-werk echt om draait: een gevoel van veiligheid. Dit hoeft lang niet altijd gerealiseerd te worden door handhaving. Sociaal gevoel, geduld en begrip voor de situatie van anderen zijn de wapens waar BOA’s het beste resultaat mee halen.

Mysterie-shopper

Gabriëlla van Bruggen (24) is op haar 17e begonnen als mysterie-shopper bij ADG-dochter MB-All. Onder begeleiding van een volwassen BOA (Buitengewoon OpsporingsAmbtenaar) controleerde zij de naleving van het verbod op de verkoop van alcohol aan minderjarigen. Haar interesse voor het vak was gewekt. Ze doorliep de studie criminologie en haalde haar BOA- en Drank- en Horecawet papieren. Inmiddels is ze projectmanager voor MB-All, maar ze blijft de verplichte bijscholing volgen om ook haar ‘echte’ vak uit te kunnen blijven oefenen.