terug naar ons werk

Zó meten we de sociale kant van duurzaamheid

ADG
Werknemer van Asito die tevreden kijkt

Duurzame groei draait bij ADG niet alleen om ecologische verantwoordelijkheid of financiële continuïteit. Minstens zo belangrijk is de sociale dimensie van duurzaamheid. Hoe zorg je dat medewerkers zich gezien, gesteund en gemotiveerd voelen? Hoe maak je dat meetbaar?

Daarvoor gebruiken we het jaarlijkse Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Het MTO vormt een belangrijk instrument binnen onze ESG-aanpak om de sociale duurzaamheidsdoelstellingen van ADG te monitoren én te verbeteren. Een centrale rol is daarbij weggelegd voor de werkgelukindex.

MTO als meetinstrument voor sociale duurzaamheid

De coördinatie van het MTO ligt bij Gyula Rychtarski, die vanuit ADG samenwerkt met werkmaatschappijen en met het feedbackplatform InSocial. “Je meet niet om te meten,” zegt zij. “Je meet om te verbeteren en dat begint met luisteren naar de medewerkers.”

{{quote: gyula}}

Het MTO wordt per ADG bedrijf uitgevoerd en kijkt verder dan alleen een jaarlijkse momentopname. Ook tijdens belangrijke momenten in de medewerkersreis, van onboarding tot exit, wordt feedback van medewerkers verzameld. De vragenlijsten zijn gebaseerd op de Utrecht Work Engagement Scale (UWES) en aangevuld met thema’s die ADG belangrijk vindt, zoals inclusie en psychologische veiligheid.

Medewerkers geven scores op stellingen als:

• “Ik bruis van de energie”

• “Ik voel me gewaardeerd om wie ik ben”

• “Ik krijg ruimte om fouten te maken”

Vergroot de afbeelding door er op te klikken

De werkgelukindex: van ambitie naar actie

Centraal in het MTO staat de werkgelukindex. Deze is opgebouwd uit zes pijlers: vitaliteit, toewijding, absorptie (opgaan in het werk), autonomie, psychologische veiligheid en diversiteit & inclusie.

Elke pijler wordt gemeten aan de hand van duidelijke stellingen. De scores worden omgerekend naar een schaal van 0 tot 100. Door deze index centraal te stellen, maken we een abstract begrip als werkgeluk concreet, vergelijkbaar en stuurbaar.

Praktijkvoorbeeld: MB-ALL vertaalt cijfers naar acties

De waarde van de werkgelukindex zit niet alleen in het meten, maar vooral in wat je ermee doet. Binnen werkmaatschappij MB-ALL is het MTO uitgegroeid tot een motor voor dialoog en verbetering. “In 2024 steeg onze respons naar 50%, een belangrijke stap richting de 60% die we nastreven,” vertelt Erwin Doest, Manager People & Recruitment bij MB-ALL. “Maar het belangrijkste is wat we daarna doen met de uitkomsten.”

De resultaten worden gedeeld met het MT, teamleiders en medewerkers. Per businessunit worden gerichte acties uitgezet. Zo leidde feedback van boa’s tot een onderzoek naar het uitbetalingsmoment van salarissen. Bij de kantoorteams werd een verdiepend traject gestart om de werksfeer te verbeteren.

MB-ALL kijkt niet alleen naar wat beter kan, maar ook naar wat al goed gaat. Op het gebied van inclusie en diversiteit scoort de organisatie hoog. Initiatieven zoals de Inclusiviteitsdag, met persoonlijke verhalen, workshops en een foto expositie, dragen daaraan bij.

Volgens Doest ligt de sleutel tot succes in de opvolging: “Als je niet terugkoppelt wat je met de resultaten doet, daalt de betrokkenheid. Wij laten zien dat feedback echt iets in beweging zet.”

{{quote: erwin}}

Data die leidt tot dialoog

Naast de cijfers biedt InSocial ook inzichten uit open antwoorden. Met behulp van AI worden thema’s en sentimenten geanalyseerd, zodat ook de onderstroom zichtbaar wordt: wat waarderen medewerkers, en wat belemmert hun werkgeluk?

Deze inzichten helpen leidinggevenden het gesprek aan te gaan en samen met hun team verbeterpunten te formuleren. Zo wordt werkgeluk geen abstract begrip, maar iets dat leeft op de werkvloer.

Werkgeluk als fundament van duurzaam werkgeverschap

De werkgelukindex is meer dan een HR-tool. Het is een leidende indicator binnen ADG’s bredere beweging naar sociale duurzaamheid. Zodra alle werkmaatschappijen hun metingen voor 2025 hebben afgerond, ontstaat een compleet beeld van waar we staan en waar we kunnen groeien.

Wat nu al duidelijk is: werkgeluk vormt de basis voor duurzame groei. En dat begint bij het serieus nemen van wat medewerkers ervaren, voelen en nodig hebben om tot hun recht te komen.

Meer weten over de aanpak van MTO’s bij ADG?

Neem contact op met Gyula Rychtarski

Als je niet terugkoppelt wat je met de resultaten doet, daalt de betrokkenheid. Wij laten zien dat feedback echt iets in beweging zet.
Erwin Doest
Manager People & Recruitment MB-ALL
Je meet niet om te meten. Je meet om te verbeteren en dat begint met luisteren naar de medewerkers.
Gyula Rychtarski
New Business Developer ADG

Hoe gaan we zorgen dat het werkgeluk van onze medewerkers een 8+ wordt?

lees verder

Vakman in het zonnetje: hoe waardering het verschil maakt

lees verder

Onze bedrijven