Hoe gaan we zorgen dat het werkgeluk van onze medewerkers een 8+ wordt?

Bij ADG willen we dat onze medewerkers niet alleen tevreden zijn, maar écht werkgeluk ervaren. Onze ambitie is helder: in 2030 scoren we gemiddeld een 8 of hoger op werkgeluk. Niet als einddoel, maar als kompas. Want werkgeluk betekent meer dan plezier in het werk, het gaat om gezien worden, jezelf kunnen zijn, blijven groeien en gezond blijven. Dáár maken we werk van.
Maar hoe realiseer je zoiets? Werkgeluk laat zich immers niet afdwingen. Wat we wél kunnen doen, is bouwen aan de voorwaarden ervoor. Daarvoor kijken we niet alleen naar hoe mensen zich voelen op de werkvloer, maar ook naar hoe inclusief de cultuur is, hoeveel ruimte er is voor persoonlijke groei en hoe gezond, fysiek én financieel, medewerkers zich voelen.
Inzicht krijgen in werkgeluk
De eerste stap is luisteren. Daarom meten we twee keer per jaar de medewerkerstevredenheid via een uniform medewerkersonderzoek (MTO) bij al onze bedrijven. Dat geeft ons vergelijkbare inzichten én handvatten om gericht te verbeteren. Daarnaast maken we gebruik van de Employee Journey. Deze methode biedt ons een continu inzicht in de impact van de acties die we nemen op dit thema. Vanaf dit jaar zullen we de prestaties op het gebied van Werkgeluk ook via het platform van de Employee Journey meten.
Diversiteit en inclusie als fundament
ADG is van nature divers: we zijn actief in uiteenlopende branches en werken met duizenden mensen met verschillende achtergronden. Die diversiteit is een kracht, maar alleen als we zorgen voor inclusie. Dat betekent: een werkklimaat waarin iedereen zichzelf kan zijn, zich veilig voelt en het gevoel heeft erbij te horen.
Binnen alle werkmaatschappijen wordt gewerkt aan het concreet vormgeven van onze aanpak op het gebied van diversiteit en inclusie. Een kerngroep met vertegenwoordigers uit de hele organisatie stelt gezamenlijk prioriteiten en vertaalt deze naar acties. Denk hierbij aan de ontwikkeling van groepsbreed beleid, bewustwordingstrajecten voor leidinggevenden en gesprekken onder de noemer ‘Aan de Keukentafel’. Tijdens deze gesprekken delen medewerkers hun ervaringen met inclusie: wat werkt, wat mist en wat beter kan. Zo bouwen we aan wederzijds begrip én betrokkenheid.
Gezondheid en ontwikkeling: goed voor elkaar zorgen
Een andere belangrijke pijler onder werkgeluk is gezondheid; fysiek, mentaal én financieel. In een arbeidsmarkt waarin mensen steeds langer doorwerken en meer verantwoordelijkheden dragen, is het essentieel dat medewerkers zich fit voelen en zich kunnen blijven ontwikkelen. Daarom is in samenwerking met onze bedrijven beleid ontwikkeld op basis van het gedachtegoed van positieve gezondheid. Daarbij gaat het niet alleen om de afwezigheid van ziekte, maar om het vermogen van mensen om om te gaan met de uitdagingen van het leven.
Om dit te ondersteunen krijgen leidinggevenden training in coachend en verbindend leiderschap. Er wordt geïnvesteerd in een Sociaal Fonds voor medewerkers die tijdelijk hulp nodig hebben, en er worden loopbaanpaden en beleid ontwikkeld die aansluiten bij verschillende levensfasen. Ook financiële gezondheid krijgt extra aandacht. Via initiatieven zoals Geldfit en samenwerkingen met partners op het gebied van financiële veerkracht, werken we eraan om te voorkomen dat geldzorgen leiden tot uitval of stress.
Dat doen we niet alleen uit verantwoordelijkheid, maar ook omdat het werkt. Minder verzuim, meer tevredenheid en loyaliteit, betere dienstverlening. Het zijn logische gevolgen van investeren in mensen. En daar draait het bij ADG om: mensen in staat stellen het beste uit zichzelf te halen.
Van ambitie naar actie
Werkgeluk is één van de drie pijlers van de duurzaamheidsstrategie van ADG. Net als onze ambities op het gebied van klimaat, veiligheid en integriteit, hebben we hiervoor heldere doelen en KPI’s opgesteld. Maar belangrijker nog: we zien werkgeluk niet als project, maar als onderdeel van wie we zijn. Van hoe we leidinggeven, hoe we beleid maken, en hoe we iedere dag met elkaar samenwerken.
In de komende jaren bouwen we verder. Met kleine en grote stappen. Met ruimte voor dialoog, data die richting geven en acties die écht iets doen voor onze mensen. Want werkgeluk bereik je niet door erover te praten, maar door het waar te maken.