terug naar ons werk

ZDG: Zorg met betekenis, op het moment dat het er het meest toe doet

ZDG
Dragers van De Helpende Hand met kist op schouder

Wat gebeurt er als het leven stopt? Dan begint het werk van de mensen van ZDG. Vanuit zeven gespecialiseerde bedrijven levert ZDG essentiële diensten rondom het levenseinde: van mortuariumbeheer tot rouwvervoer, en van opleidingen tot repatriëring. “Wij verzorgen alles rondom het afscheid, behalve de uitvaart zelf,” zegt directeur Richard Scharink. “Betekenisvol werk, uitgevoerd door vakmensen met een roeping.”

Alles behalve de uitvaart zelf

ZDG biedt een breed palet aan diensten, die samen een cruciale schakel vormen in de periode tussen overlijden en uitvaart. “We nemen vrijwel alle taken op ons die een uitvaartondernemer niet zelf uitvoert,” vertelt Richard.

De dienstverlening begint vaak in het ziekenhuis. Dochteronderneming CMO beheert bijna de helft van alle mortuaria in Nederland. Daarna zorgt Post Mortem voor het transport van overledenen. PMF is gespecialiseerd in het reinigen van locaties na overlijden of ongevallen. Voor het rouwvervoer is er Van der Lans & Busscher, met een bijzonder wagenpark: van klassieke Cadillacs tot elektrische rouwauto’s.

Internationaal verzorgt Mortuarium Schiphol (MOS) repatriëringen van en naar het buitenland. Aan de ceremoniële kant draagt De Helpende Hand met studentendragers bij aan een waardig afscheid. En via Docendo en Het Moment worden professionals opgeleid voor begeleiding bij rouw en ritueel.

“Zo raken we bijna elke stap in het proces,” zegt Richard. “En dat doen we altijd met één doel: zorgen dat mensen in rust en waardigheid afscheid kunnen nemen.”

Gemotiveerde vakmensen  

Opvallend is dat ZDG nauwelijks moeite heeft met het werven van personeel, iets wat in de zorg- en dienstensector zelden voorkomt. Richard: “De meeste mensen die bij ons werken doen dat vanuit een diepe intrinsieke motivatie. Ze voelen zich geroepen om dit werk te doen. Dat zie je in alles: in hun zorgvuldigheid, hun rust, hun betrokkenheid. Ze doen dit niet ‘voor erbij’, maar met overtuiging.”  

Voor de studentendragers ligt dat iets anders. “Voor hen is het vaak minder een roeping, maar eerder een waardevolle traditie,” zegt Richard. “Binnen sommige studentenverenigingen wordt het dragen van de kist al generaties lang doorgegeven. Het is voor hen een bijzondere bijbaan, die betekenis heeft, zowel voor henzelf als voor de nabestaanden.”  

{{quote: zdg}}

Werk dat raakt

Het werkveld van ZDG is breed, maar altijd mensgericht. Achter elke dienst zit een verhaal, een situatie die vraagt om zorg, respect en vakmanschap. “Neem thanatopraxie, een lichte vorm van balseming,” zegt Richard. “Dit passen we soms toe bij overleden kinderen, zodat ouders langer de tijd hebben om afscheid te kunnen nemen.”

Ook bij internationale repatriëring komt veel kijken. “Onze medewerkers reizen soms naar onherbergzame gebieden, of moeten complexe papierstromen doorlopen om iemand terug naar huis te brengen. Religieuze of culturele rituelen kunnen daarbij letterlijk het verschil maken.”

Soms zijn de omstandigheden extra zwaar. “We worden opgeroepen bij ongevallen of suïcides. Die plekken moeten worden schoongemaakt. Of we zorgen dat iemand toonbaar is voor een laatste afscheid, zelfs na een ernstig ongeluk. Juist dán komt alles samen: vakmanschap, respect en menselijkheid. Dat maakt dit werk intens, maar ook ongelooflijk waardevol.”

Uitdagingen en ambities

ZDG is de afgelopen jaren flink gegroeid door overnames en integraties. “Die groeifase bracht ook complexiteit met zich mee,” zegt Richard. “Verschillende culturen, systemen, werkwijzen moesten bij elkaar komen. Inmiddels is het tijd voor consolidatie: rust, stabiliteit en samenwerking.” Met een deels nieuw directieteam werkt Richard aan het versterken van de interne samenhang. “We willen geen losse eilandjes zijn, maar één herkenbare organisatie. We versterken elkaar al in de praktijk, nu nog meer in cultuur en uitstraling.”  

Verbeteren, niet experimenteren

Innovatie bij ZDG zit vooral in procesverbetering. “We experimenteren niet met iets dat zo gevoelig ligt als een uitvaart,” zegt Richard. “Maar we kunnen wel slimmer plannen, fouten verminderen en processen klantvriendelijker maken.”

Vooruitgang zit bijvoorbeeld in het beter voorspellen van sterftecijfers. “Bij een hittegolf weten we dat de sterfte toeneemt. Met die kennis kunnen we efficiënter roosteren en onnodige druk bij medewerkers voorkomen.” Ook werkt ZDG aan digitalisering en verduurzaming, zoals het elektrificeren van het wagenpark en het ontwikkelen van een nieuw digitaal platform. Een platform waarop samenwerking tussen de bedrijven kan worden afgestemd en gecoördineerd.

Verbonden met ADG: vakmensen in cruciale beroepen  

Sinds 2016 maakt ZDG deel uit van ADG. “Wat ons bindt met de andere bedrijven binnen ADG is de maatschappelijke relevantie,” zegt Richard. “Wij bieden een waardig afscheid. TSN Zorg helpt mensen thuis. Asito zorgt voor schone leefomgevingen. We zijn allemaal vakmensen in cruciale beroepen.”

ZDG bewaakt daarbij wel zijn eigenheid. “De schaal en expertise van ADG helpen ons vooruit, maar we blijven trouw aan onze eigen missie en cultuur.”

Respect voor het vak  

Wat Richard vooral raakt, is het vakmanschap van zijn collega’s. “De voldoening die zij halen uit hun werk is groot. Zelfs in de zwaarste situaties. En dat werkt aanstekelijk. Zelf ben ik dan misschien degene die op kantoor zit, maar ik weet waarvoor ik het doe: voor hen. Voor de mensen die het écht doen.”

www.zdg.nl

Bij onze diensten draait alles om zorg en waardigheid. Dat zie ik dagelijks terug in het werk van onze mensen: betrokken, bekwaam en met een groot hart.
Richard Scharink
Directeur ZDG

Gelijke kansen bij ADG: een stap vooruit met de Verklaring gelijke kansen

lees verder

Vakman in het zonnetje: hoe waardering het verschil maakt

lees verder

Onze bedrijven