“Duurzaamheid is niet iets wat je er even bij doet” – ADG verstevigt haar fundament met implementatie duurzaamheidsstrategie
Interview met Karen Klein Douwel, Manager ESG
Met de implementatie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) zet ADG een stevige stap richting een toekomstbestendige en transparante organisatie. Maar voor Karen Klein Douwel, Manager ESG en verantwoordelijk voor duurzaamheid binnen ADG, is het meer dan voldoen aan Europese regelgeving. “Voor ADG is CSRD niet alleen een verplichting, maar vooral een kans om duurzaamheid structureel in ons bedrijf te verankeren,” zegt ze. “Het helpt ons om onze organisatie toekomstbestendig te maken, de dialoog met medewerkers te verdiepen en duurzaamheid écht te integreren in ons dagelijks werk.”

Karen Klein Douwel, Manager ESG bij ADG
Van rapporteren naar verbeteren
De CSRD richtlijnen verplichten grote bedrijven vanaf 2027* om volgens de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) te rapporteren over hun impact op milieu, mens en zakelijk gedrag. ADG kiest ervoor om deze verplichting aan te grijpen als een katalysator voor verbetering. “We willen niet alleen voldoen aan wetgeving, maar de CSRD gebruiken als een strategisch hulpmiddel om intern te versnellen en externe impact te maken,” aldus Karen.
Binnen de organisatie ligt de focus op thema’s als CO₂-reductie, sociale veiligheid, diversiteit, gezondheid en integriteit. Deze thema’s zijn voortgekomen uit een uitgebreide materialiteitsanalyse onder een diverse stakeholdergroep. In de duurzaamheidsstrategie van ADG zijn deze thema’s uitgewerkt in doelen, activiteiten en indicatoren.
Heldere rolverdeling: duurzaamheid is van iedereen
ADG en haar werkmaatschappijen zijn samen verantwoordelijkheid voor de realisatie van de ADG duurzaamheidsstrategie, en daarnaast is er binnen de werkmaatschappijen volop ruimte voor eigen initiatieven. Zo werken we o.a. gezamenlijk aan inzicht in CO₂-uitstoot en CO₂-reductie, maar zien we ook mooie verduurzamingsinitiatieven in de bedrijven,” zegt Karen. “Die verschillen erkennen we – niet elk bedrijf heeft dezelfde context of uitdagingen.
Om onze doelen te bereiken, is heldere afstemming cruciaal. Wie is waar verantwoordelijk voor? Hoe sluiten we op elkaar aan? “Zodra die verantwoordelijkheden duidelijk zijn, ontstaat er ruimte om beter samen te werken en de strategie echt te laten landen,” legt Karen uit.
De kracht zit volgens haar in die combinatie van centrale richting en lokale uitvoering. “Duurzaamheid is niet iets van ADG alleen, de echte impact maken we in onze dienstverlening. Dat vraagt om eigenaarschap, vertrouwen én samenwerking.”
Aan de keukentafel: luisteren naar de werkvloer
Om medewerkers actief te betrekken bij de Mens-thema’s, gaat ADG het nieuwe concept ‘aan de keukentafel’ inzetten. “Dit zijn laagdrempelige gesprekken waarin we met collega’s in gesprek gaan over thema’s als inclusie, gezondheid en veiligheid. Niet top-down, maar juist van mens tot mens,” vertelt Karen.
De uitkomsten van deze gesprekken worden uitgewerkt in de strategie. “Je hoort waar mensen tegenaan lopen en wat zij belangrijk vinden. Dat helpt ons om onze organisatie mensgerichter te maken.”
CO₂-reductie: van pand tot keten
CO₂-reductie is één van de meest tastbare Milieu-thema’s binnen de duurzaamheidsstrategie van ADG. ADG richt zich daarbij zowel op de eigen bedrijfsvoering als op de keten. Denk aan de elektrificatie van het wagenpark, het verduurzamen van gebouwen, en circulaire inkoop. “We kijken ook verder dan onszelf. Kunnen we samen met klanten en leveranciers ketens verduurzamen? Die bredere blik is essentieel om minder grondstoffen te verbruiken en de leef- en werkomstandigheden te verbeteren op de plekken waar onze ingekochte goederen worden geproduceerd,” aldus Karen.
Veiligheid in brede zin
Ook het thema veiligheid krijgt een brede invulling binnen ADG: van cybersecurity tot sociale veiligheid. “We investeren in IT-systemen, maar ook in een veilige werkomgeving waarin mensen zich durven uitspreken. Denk aan meldpunten, gedragscodes en trainingen,” zegt ze. Het draait volgens haar om het borgen én toetsen van integriteit binnen de hele organisatie.
Samen trots op transitie
Wat Karen het meest raakt, is de trots en betrokkenheid van medewerkers bij de duurzaamheidsambities. “Je merkt dat collega’s het echt belangrijk vinden. Niet alleen omdat het moet, maar omdat ze willen bijdragen aan iets groters. Dat verbindt ons,” zegt ze. “Deze transitie is van iedereen. En als we het samen doen, kunnen we echt impact maken.”
Met de implementatie van de CSRD bouwt ADG dus niet alleen aan transparante rapportages, maar vooral aan een organisatie waarin duurzaamheid leeft, groeit en verbindt. Of zoals Karen het zegt: “De CSRD is een middel. De échte winst zit in de beweging die we samen maken.”
Voor meer informatie kun je contact openmen met Karen Klein Douwel – k.kleindouwel@adg.nl
* Uitstel van rapportageverplichtingen
Eind februari werd door de EU een voorstel gepresenteerd voor de vereenvoudiging van de duurzaamheidsrichtlijnen (Omnibusverordening), met als doel de administratieve lasten voor bedrijven te verlichten. Begin april werden twee belangrijke maatregelen goedgekeurd:
- CSRD-uitstel: Bedrijven die CSRD-plichtig zijn over 2025 en 2026 krijgen uitstel van twee jaar, waardoor ADG pas over 2027 verplicht moet rapporteren.
- CSDDD-uitstel: De verplichtingen van de CSDDD worden met één jaar uitgesteld, wat betekent dat ADG pas in 2029 (voor bedrijven met meer dan 900 miljoen euro omzet) hoeft te voldoen.
De ADG directie heeft besloten de voorbereidingen op de CSRD rapportageverplichting en de uitvoering van onze duurzaamheidsstrategie vooralsnog ongewijzigd voort te zetten.