Diversiteit & Inclusie
Waarom is diversiteit & inclusie belangrijk?
Bij ADG en haar bedrijven werken duizenden mensen in een omgeving die van nature divers is. In een organisatie van onze omvang, actief in onze branches, is diversiteit een gegeven. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze diversiteit, is het essentieel ook inclusief te zijn. Dat betekent het creëren van een inclusieve cultuur waar iedereen zichzelf kan zijn en zijn of haar talenten optimaal kan ontplooien.
Kansen en bedreigingen
Een inclusieve en diverse (D&I) werkomgeving biedt ADG-bedrijven betere kans op het aantrekken en behouden van medewerkers in de huidige krappe arbeidsmarkt. Daarnaast leidt een divers medewerkersbestand en meer vrouwen in hogere managementlagen tot meer kracht en een betere besluitvorming.
Impact van ADG
Door aandacht voor diversiteit en inclusie kan ADG een positieve impact hebben op medewerkers, doordat zij zich thuis en gewaardeerd voelen en optimaal kunnen floreren. En het zorgt dat meer mensen zich uitgenodigd voelen om te solliciteren en kans hebben op waardig werk. Door andere organisaties te inspireren met onze D&I-aanpak, kan ADG potentieel zelfs een positieve impact hebben op de hele Nederlandse arbeidsmarkt.
Aanpak
Diversiteit en inclusie zijn thema’s die binnen de ADG-bedrijven op verschillende manieren geadresseerd worden. Voor de verschillende bedrijven gelden verschillende prioriteiten en niveaus van volwassenheid op deze thema’s.
Onze eerste stap is het harmoniëren van definities en beleidskaders. Daartoe wordt in 2024, gezamenlijk met alle ADG-bedrijven, een beleid op het vlak van D&I opgesteld. Hierin komen onze prioriteiten, doelgroepen en doelstellingen te staan, inclusief een plan hoe deze doelstellingen te meten en borgen.
Concrete acties 2024
- Instellen D&I werkgroep ADG-breed.
- Vaststellen beleid.
- Doelen en acties vaststellen.
Voorbeelden
Nederlandse InclusiviteitsMonitor (NIM) en InclusieNL
De NIM is een tool waarmee werkgevers de mate van inclusie in hun organisatie kunnen onderzoeken, uitgevoerd door de Universiteit Utrecht. ADG stond aan de basis van dit unieke instrument en blijft tot de dag van vandaag betrokken.
Vanuit de NIM is InclusieNL ontstaan, een stichting die zich inzet voor een inclusievere Nederlandse arbeidsmarkt.
www.nederlandseinclusiviteitsmonitor.nl
Samen Eten
Vanuit het Nationaal Integratiediner ontstond Samen Eten, een initiatief van Asito. Mensen van diverse afkomst koken voor elkaar en eten samen. Zo leren wij elkaar en elkaars cultuur beter kennen. Al tienduizenden mensen deden mee aan dit jaarlijkse evenement.
PSO trede 3
Asito was betrokken bij de totstandkoming van de Prestatieladder Socialer Ondernemen, inmiddels uitgegroeid tot een landelijke manier om te laten zien dat een werkgever mensen uit de banenafspraak opneemt in de organisatie. Asito zelf is al jaren gecertificeerd op de hoogste trede 3 van de PSO.
Young Draaijer
Draaijer group organiseert bijeenkomsten en evenementen voor de jonge generatie die werkzaam is bij het bedrijf. Zo zorgen ze voor verbinding en inspiratie tussen verschillende bedrijfsonderdelen en generaties.